Στην Πανόρμου έγινε το πρώτο ραντεβού, ένα από τα εκατοντάδες που είχαν προηγηθεί, αλλά εκείνο ήταν ξεχωριστό…

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα» είπε ο Βασίλης. Το «νομίζω» πέρασε από δίπλα μου, έξυσε και σκορπίστηκε στον αέρα. Οταν ο Βασίλης χρησιμοποιεί τέτοιες λέξεις, σημαίνει ότι… «Πάμε να το κάνουμε και μην χρονοτριβούμε».

Χρόνια πριν του είχα ανοίξει την πρώτη συζήτηση επί του θέματος, ήξερε ότι ήταν ένα από τα όνειρά μου. Και στην Πανόρμου, κάτω από το σπίτι μου, γεννήθηκε αυτή η εκδοτική εταιρία. Από δύο δημοσιογράφους, που μεγάλωσαν δημοσιογράφοι και θα σβήσουν ως τέτοιοι. Με τις αρχές τους, τα δημοσιογραφικά ιδανικά τους και τις αξίες τους. κουβαλώντας πάντα έναν παράξενο, ίσως και ουτοπικό κόσμο, όπου το μονοπάτι του ρομαντισμού διασταυρώνεται με τα ονειροπαρμένα σχέδια, με μία δόση από κυνισμό.

Προσωπικά, ανέκαθεν λάτρευα τα life stories… Ο αθλητισμός μας αραδιάζει στη μούρη πολλά δαύτα. Επίσης μου αρέσει η ιστορία του αθλητισμού. Η άγραφη. Η ανέκδοτη. Αυτή που συζητούν μεταξύ τους στα τραπεζάκια των καφενείων, ή σε νοσταλγικές συνεστιάσεις, αυτοί, οι ίδιοι που την έχουν γράψει. Η ζωή, ο αθλητισμός, η επιτυχία και η αποτυχία, δε υπογράφονται από τα μεγάλα νέον και τα χρυσά μετάλλια, ή τις φλογερές ήττες, που προκαλούν κύμματα δακρύων. Η ιστορία κρίνεται από τις λεπτομέρειες, που διαολεμένες ούσες, πυροδοτούν τα κίνητρα, βάζουν τις ράγες, που το εκστασιασμένο ή αλλιώς, μανιασμένο τρένο θα καταπιεί για φτάσει στον προορισμό του θριαμβευτικά. Και άλλες φορές οι λεπτομέρειες, μικρές, για πολλούς ανούσιες, δεν τορπιλίζουν, αλλά ροκανίζουν τα θεμέλια, που συντρίβονται την κρίσιμη στιγμή.

Ως πρώην αθλητής που δεν έφτασε ποτέ στο στόχο του, αλλά με πλήρη επίγνωση των αιτιών της αποτυχίας του, γνωρίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι σούπερ σταρς του αθλητισμού, που γοητεύουν το πλήθος, που μοιράζουν απλόχερα συναισθήματα, που είναι αναγνωρίσιμοι και συνθέτουν χαρακτήρες προτύπων για τους θαυμαστές τους, δεν προσγειώθηκαν ένα βράδυ στον αγωνιστικό χώρο, ή στο παρκέ, προερχόμενοι από έναν άγνωστο κόσμο. Οι σούπερ σταρς του αθλητισμού είχαν κάτι πολύ κοινό με χιλιάδες άλλους συνανθρώπους τους: Το ταλέντο! Ομως, ουδέποτε αυτό το ταλέντο αποδείχτηκε αρκετό, χωρίς, ο «αγρότης» που κλήθηκε να σπείρει τούτο τον εύφορο τόπο, να μοχθήσει, να ιδρώσει, να κλάψει, να απογοητευτεί, να πέσει με θόρυβο και να σηκωθεί.

Οι σούπερ σταρς του αθλητισμού, καλλιέργησαν την εύφορη γη που τους προσφέρθηκε από το DNA τους. Με πείσμα και δύναμη. Με λατρεία και προσανατολισμό, με θυσίες, εξοντωτικές θυσίες και προσανατολιαμό. Για αυτό κι έγιναν σούπερ σταρς. Διότι η δική τους αφοσίωση, η προσωπική μανία τους να διακριθούν, συντάχθηκε με τις ανάγκες που καλύπτει οι αθλητισμός εκατομυρίων ανθρώπων, που περιμένουν όλη την εβδομάδα τη μπάλα να κυλήσει στο γρασίδι ή στο γυαλιμένο ξύλινο δάπεδο.

Ακριβώς για αυτό το λόγο γεννήθηκε η MVPublications, όπως ονομάστηκε ένα βράδυ, ελάχιστες ημέρες πριν μπει στο τυπογραφείο το πρώτο μας βιβλίο, του σπουδαίου και αιώνιου φίλου Αντώνη Νικοπολίδη. Για να καταγράψει την ιστορία των ανθρώπων που αποτελούν ζωντανά παραδείγματα για όλους εμάς, που θέλουμε να βάλουμε στόχους και να τους πετύχουμε. Οι βιογραφίες και οι αυτοβιογραφίες, αυτή την ανάγκη εξυπηρετούν. Δεν είναι το μάτι στην κλειδαρότρυπα ενός δωματίου, που έχει καρφωμένο στο ταβάνι τη γυάλινη μπάλα όπου καθρεπτίζονται φωτισμένες πια, οι σκοτεινές στιγμές της ζωής ενός σταρ του αθλητισμού. Τέλος πάντως δεν είναι μόνο αυτό! Είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Είναι ένα μάθημα ζωής. Η ένα αντιπαράδειγμα, ανάλογα με το φιλμ της ζωής του αυτοβιογραφούμενου ή του βιογραφούμενου.

Λένε ότι στο μυθιστόρημα, ή γενικότερα στην πεζογραφία, ο σπουδαίος συγγραφέας, ή ο λογοτέχνης, επιτυγχάνει το σκοπό του όταν καταφέρνει να δημιουργήσει ισχυρούς χαρακτήρες, πολύπλοκους, ιδιόρρυθμους, αλλά ανθρώπινους συνάμα… Η αθλητική αυτοβιογραφία, ή βιογραφία, ανάλογα με την τέχνη του ghost writer είναι ακριβώς αυτό. Η περιγραφή ενός προσώπου, ενός εξαιρετικά ιδιαίτερου χαρακτήρα. Είναι η αληθινή ιστορία, μία όχι φανταστική και παραγόμενη από την συγγραφική ικανότητα του γραφιά, αλλά μία πραγματική περσόνα, ένας υπαρκτός ρόλος, που περιγράφει ή πρωταγωνιστεί σε ρεαλιστικές διηγήσεις θριάμβων, ή αποτυχιών.

Η MVPublications όμως, έχει πολλαπλούς στόχους. Ερχεται να αποδείξει ότι το αθλητικό βιβλίο, οι αθλητικοί συντάκτες δεν ανήκουν σε έναν περιθωριακό κύκλο που υποχρεωτικά απευθύνεται στο κοινό, αλλά ανάμεσά τους, υπάρχουν σπουδαίοι επαγγελματίας, άνθρωποι που ανήκουν στην πνευματώση κοινωνία αυτού του τόπου και τα βιβλία τους, δεν ανήκουν στα σκοτεινά, ξεχαμένα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά στον αφρό, δίπλα σε βιβλία διαχρονικής λογοτεχνικής αξίας… Ισως πάρει χρόνο για να αποδείχθεί, αλλά έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του κλάδου απ’όπου προέρχεται η MVPublications, θα συνεχίσει να τους εμπιστεύεται και να στέλνει το μήνυμα της αξίας των δημοσιογράφων που ασχολούνται με το αθλητικό περιεχόμενο. Είτε πρόκειται για πρωτόλειες εργασίες, είτε για μεταφράσεις, είτε ρόλους ghost writing.

Το αθλητικό βιβλίο δεν ανήκει στο περιθώριο. Είναι λογοτεχνία, και τουλάχιστον αυτός θα είναι για πάντα ο στόχος της MVP… Να κάνει και να παράγει αθλητική λογοτεχνία!

Υ.Γ. Την Ανοιξη του 2014 ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη σύνθεση και το εταιρικό σχήμα της MVP, αλλά παρότι δεν είναι μαζί, θα είναι για πάντα μαζί, διότι τα όνειρα που ενσαρκώνονται δεν ξεχνούν ποτέ αυτούς που συνέλλαβαν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑΣ