Blog

Όλοι οι άνθρωποι του Λεμπρόν (που δεν τους ξεχνά ποτέ)

Καθόλη τη διάρκεια της περιήγησης στην πολιτεία του Λεμπρόν Τζέιμς από τον Τζεν Μπένεντικτ στη βιογραφία “Lebron” που εκδίδεται από την MVPublications, κάποια ονόματα εμφανίζονται σε πολλές σελίδες, όχι μόνο στην αρχή της ζωής του Βασιλιά αλλά και μετά. Είναι οι παιδικοί φίλοι του και οι προπονητές του, αυτοί που εμπιστεύτηκε και τον εμπιστεύτηκαν. Που πίστεψαν σε αυτόν. Ο Λεμπρόν άρχισε να χτίζει την αυτοκρατορία του από πολύ μικρός… Πριν καν γίνει 18 ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις άνθρωποι πάνε κι έρχονται, η εμπιστοσύνη άλλες φορές εγκαθίσταται, κι άλλες φορές γκρεμίζεται. Όταν τελικά αποδειχθούν οι πραγματικές διαθέσεις των “φίλων”. 

Ο Λεμπρόν, όμως, αυτήν την παρέα που έστησε αρχικά στο Άκρον και στο SVSM, αλλά και στη συνέχεια με random γνωριμίες που έκανε κι έμελλε να αποδειχθούν σχέσεις ζωής, δε γύρισε ποτέ την πλάτη του σε εκείνα τα παιδιά, με τα οποία άρχισαν να ονειρεύονται μαζί. 

Ποιοι είναι αυτοί όμως; Ποιοι είναι αυτοί που ακόμα και σήμερα αποτελούν τον κλειστό κύκλο του κορυφαίου παίκτη μπάσκετ της εποχής του και ποιοι είναι αυτοί που ανήκουν πια σε έναν ευρύτερο κύκλο;

Ας τους πιάσουμε έναν για να δούμε που βρίσκονται σήμερα…

Πάμε λοιπόν.. Ξεκινώντας από εκείνη την απίθανη συνομοταξία των παιδιών, που σόκαρε το Άκρον, αλλά και ολόκληρο το Οχάιο κατακτώντας τρία πολιτειακά πρωταθλήματα και που έκτοτε περιγράφονταν από τα Media, αλλά και ολόκληρη την Αμερική ως “The Fab Five”. 

Πλην του Λεμπρόν, η τρομερή πεντάδα του SVSM, αποτελούνταν από ακόμα 4 παιδιά, που έμελλε να παίξουν για πολλά χρόνια σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Μέχρι και σήμερα

Ντρου “Λιτλ Ντρου” Τζόις ΙΙΙ

Ντρου Τζόις III’:  Ο κοντοπίθαρος πιτσιρίκος, ο πλέι μέικερ των Fab Five και γιος του προπονητή του Ντρου Τζόις. Ο “στρατηγός”, όπως τον αποκαλούσε ο Λεμπρόν, από τότε ήταν μόλις 9 ετών και ο κοντύτερος παίκτης της ομάδας του. Ο Ντρου Τζόις ΙΙΙ δεν συγκέντρωνε όλες τις πιθανότητες με το μέρος του για να κάνει μεγάλη καριέρα, αλλά μετατράπηκε σε έναν εξαιρετικό overachiever. Μετά το Saint Vincent/Saint Mary’s, ο Ντρου Τζόις, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Άκρον και στη συνέχεια έπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, περνώντας από τη Γερμανία, όπου και τελείωσε την καριέρα του ως ο κορυφαίος παίκτης σε ασίστ στην ιστορία της Λίγκας. Όταν σταμάτησε την καριέρα του ως παίκτης έγινε προπονητής και από το 2019 μέχρι το 2022 βρέθηκε ως ασίσταντ κόουτς του σχολείο Κλίβελαντ Στέιτ, μεταπήδησε στο κολέγιο Ντουκέσν, επίσης ως ασίσταντ και από το 2024 είναι πρώτος προπονητής στο ίδιο σχολείο. Παίρνοντας τη θέση του Κιθ Ντάμπροτ. Κρατήστε αυτό το όνομα, θα μας χρειαστεί αργότερα. 

Γουίλι Μακ Γκι

Γουίλι Μακ Γκι: Έπαιζε μπάσκετ, αλλά και αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Όπως και ο Λεμπρόν. Μέχρι που αποφάσισε να αφοσιωθεί στο μπάσκετ. Πήρε υποτροφία για να φοιτήσει στο κολέγιο του Φέρμοντ Στέιτ, απ’όπου αποφοίτησε το 2008. Αμέσως μετά του προσφέρθηκε η δουλειά του προπονητή των πρωτοετών του Λυκείου και του ασίσταντ της πρώτης ομάδας. Το 2015 έγινε διευθυντής του αθλητικού προγράμματος του SMSV μέχρι που το 2022 ο Λεμπρόν Τζέιμς του ανέθεσε κομβικό ρόλο στο ίδρυμά του, Lebron James Family Foundation. 

Σιάμ Κότον

Σίαν Κότον: Ο πλέον δυναμικός της παρέας μαζί με τον Ρόμιο. Όπως και ο Γουίλι, έτσι και ο Σίαν, ήταν απορροφημένος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο εκτός από το μπάσκετ και μέσω αυτής της δραστηριότητάς του κέρδισε μία υποτροφία στο Οχάιο Στέιτ. Ωστόσο, η καριέρα του δεν ήταν τόσο επιτυχημένη και μετά από δύο χρόνια στο μεγαλύτερο σχολείο της Πολιτείας, μεταγράφηκε στο Γιανγκστόουν Στέιτ και στη συνέχεια στο Γουόλς. Η καριέρα του ως παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου δεν οδήγησε πουθενά κι έτσι από το 2014 αφιερώθηκε στη μουσική ραπ. Κι εκεί επανέρχεται στο προσκήνιο του Λεμπρόν Τζέιμς. Ο Κότον έκανε αίτηση ώστε το τραγούδι του να είναι το βασικό θέμα του παιχνιδιού ΝΒΑ2κ14, όπου ο Λεμπρόν είχε βασικό λόγο στην επιλογή της μουσικής. Όταν άκουσε το τραγούδι Almost Home κατάλαβε αμέσως ότι αυτή ήταν η φωνή του κολλητού του από το Λύκειο. Κι έτσι ο Σίαν πήρε τη δουλειά κι επανενώθηκε με τον Βασιλιά. 

Ρόμιο Τράβις

Ρόμιο Τράβις: Ενώθηκε με την παρέα των Fab Five λίγο αργότερα, αλλά το πανίσχυρο σώμα του και η ικανότητά του να παίζει κοντά στο καλάθι, σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του, τον καθιέρωσαν ως ισότιμο μέλος στην παρέα. Ο Ρόμιο Τράβις -και αυτός- φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Άκρον και αμέσως μετά την αποφοίτησή του, έκανε καριέρα που πέρασε από πολλά μέρη του κόσμου. Γερμανία, Ισπανία, Ισραήλ, Κροατία, Ουκρανία, Ρωσία, Φιλιππίνες, Γαλλία, Ιταλία κ.α.

Επίσης, πήρε διαβατήριο από τα Σκόπια και αγωνίστηκε με την Εθνική τους ομάδα το 2017 στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ. O Τράβις έγινε ασίσταντ κόουτς στο SVSM και ίδρυσε μία εταιρία real estate. To νούμερο 24 που φορούσε στο Ακρον, αποσύρθηκε για πάντα ως ύστατος φόρος τιμής στην προσφορά του.  

Αυτοί ήταν οι Fab Five του SVSM… Προς τιμήν τους, δημιουργήθηκαν τουλάχιστον δύο ντοκιμαντέρ, στο ένα εκ των οποίων παραγωγός ήταν ο Λεμπρόν Τζέιμς. Το Shooting Stars περιγράφει την εκπληκτική γενιά των Fab 5 και πως κατόρθωσαν να φτάσουν στην κορυφή του Οχάιο μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις που είχαν χτίσει. 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί… Ο Λεμπρόν Τζέιμς, μεγαλώνοντας χωρίς πατέρα και με τη μητέρα του πολλές φορές άνεργη, συνάντησε πολλές δυσκολίες. Μέχρι που η οικογένεια Γουόκερ αποφάσισε να του προσφέρει στέγη και νερό, χωρίς όμως να τον αφαιρέσει ολοκληρωτικά από τη μητέρα του, την οποία συναντούσε τουλάχιστον κάθε Σαββατοκύριακο. Ο κόουτς Γουόκερ δίδαξε τα πάντα στον Λεμπρόν. Και ιδιαίτερα όλα όσα δεν έχουν σχέση με την αθλητική ικανότητα, αλλά με την ανθρωπιά και τον χαρακτήρα. 

Το ποστάρισμα του Λεμπρόν πριν από δύο χρόνια που δείχνει το σπίτι των Γουόκερ

Προ ενάμιση έτους, ο Λεμπρόν θυμήθηκε αυτή την οικογένεια σε ένα ποστ που έκανε στο Instagram. Ο πατέρας της οικογένειας, ήταν ουσιαστικά και ο πρώτος προπονητής του… Ο Φρανκ Γουόκερ. Σήμερα, ο Φρανκ Γουόκερ Τζούνιορ, ο γιος του προπονητή Γουόκερ, είναι συνεργάτης του Λεμπρόν σε μία από τις δεκάδες επιχειρήσεις του.

Νρου Τζόις ΙΙ

Ντρου Τζόις ΙΙ: Γνωρίστηκε με τον Λεμπρόν εξαιτίας της οικογένειας Γουόκερ. Εκείνη την εποχή ο μικρός βασιλιάς ήταν αστέρι στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο με διαρκώς αυξανόμενη φήμη (έστω κι αν ήταν μόλις στα 9 του) και ο Ντρου Τζόις είχε αποφασίσει να τον προσκαλέσει σε μία ερασιτεχνική ομάδα στην οποία έπαιζε ο γιος του, ο Λιτλ Ντρου. Ταυτόχρονα, με τον Λιν Κότον, πατέρα του Σιάν, δίδασκε στο τοπικό κατηχητικό. Κάπως έτσι και οι τρεις πιτσιρικάδες βρέθηκαν να παίζουν στην ίδια ανεξάρτητη, ερασιτεχνική ομάδα που ονομαζόταν Shooting Stars. Όταν ο Κιθ Ντάμπροτ αποχώρησε από το SVSM, η διοίκηση του σχολείου αποφάσισε να δώσει στον Ντρου Τζόις τη μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής του. Και την πήρε.. Μέχρι και σήμερα είναι ο προπονητής του σχολείου που καλλιέργησε το ταλέντο του Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος έχει πει πολλάκις ότι στον κόουτς Ντρου χρωστάει πάρα πολλά από αυτά που πέτυχε στη ζωή του. 

Κιθ Ντάμπροτ

Κιθ Ντάμπροτ: Για πέντε χρόνια, μετά το Σέντραλ Μίτσιγκαν, ο κόουτς Ντάμπροτ ήταν προπονητικά άνεργος με περιστασιακές δουλειές σε σεμινάρια μπάσκετ και καμπς. Γνώρισε τον Λεμπρόν Τζέιμς και τον Λιτλ Ντρου σε πολύ μικρή ηλικία, όταν ακόμα ο Λιτλ ήταν 1.47 ύψος. Μερικούς μήνες μετά την πρώτη γνωριμία το όνομα του Ντάμπροτ κυκλοφορούσε σε όλα τα σπιτικά των οικογενειών που έχουμε αναφέρει έως τώρα. Μία παράξενη φήμη τον ακολουθούσε την εποχή που ο Λεμπρόν και η παρέα του έπρεπε να αποφασίσουν αν θα παίξουν στο σχολείο που είχε περισσότερους μαύρα παιδιά, ή θα πήγαιναν στο SVSM που είχε περισσότερο λευκό πληθυσμό. Το αποτέλεσμα ήταν ο Ντάμπροτ με τις μεθόδους του να μείνει στην θυμικό του Λεμπρόν και όταν το 2001, ο κόουτς έφυγε από το SVSM για να “προαχθεί” ως ασίσταντ κόουτς στο πανεπιστήμιο του Άκρον,  να επικρατεί αίσθημα απογοήτευσης μέχρι που ανέλαβε ο κόουτς Ντρου. Η καριέρα του Ντάμπροτ είχε πάρει μία νέα τροχιά. Έμεινε 13 ολόκληρα χρόνια στο Άκρον. Από το 2004 μάλιστα ως πρώτος προπονητής με τεράστια επιτυχία που κατέστησε το όνομα του ιστορικό. Το ίδιο συνέβη και στην επόμενη δουλειά του, στο Ντουκέσν, όπου εργάστηκε από το 2017 μέχρι και φέτος, το 2024. Για να δώσει τη θέση του, σε ποιον; Μα στον Λιτλ Ντρου Τζούνιορ. 

ΟΙ ΠΙΟ ΣΤΕΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Με τους υπόλοιπους Fab 4, o Λεμπρόν έχει άριστες σχέσεις ακόμα, αλλά από εκείνα, τα γυμνασιακά χρόνια, υτάρχουν τρία παιδιά, που αποτελούν τον πιο στενό από τον στενότερο κύκλο του King James. 

Η LRMR

1. Ριτς Πολ: Τον γνώρισε όταν ο Λεμπρόν ταξίδευε στην Ατλάντα σε ηλικία 17 ετών για να παρακολουθήσει το Φάιναλ Φορ του NCAA. Αιτία της γνωριμίας ήταν, μία φανέλα. Προϊόντος του χρόνου ο Λεμπρόν, παρότι ο Πολ κατοικούσε σε άλλη Πολιτεία είχε γοητευτεί από το επιχειρηματικό δαιμόνιο του όχι και πολύ μεγαλύτερου του, Ριτς Πολ (21 ετών). Αυτό ήταν. Ο Λεμπρόν κράτησε τον Ριτς Πολ πάρα πολύ κοντά του όλα τα χρόνια, μέχρι και σήμερα. Πλέον ο γεννημένος το 1981 Πολ είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ατζέντηδες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και το alter ago του Λεμπρόν… Και είναι ακόμα εκεί. Οι δουλειές τους αξίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και το 2022 το περιοδικό Forbes τον κατέταξε στην 4η θέση των ατζέντηδων με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο του αθλητισμού. Έχει σχέση με την διάσημα Βρετανή τραγουδίστρια Αντέλ. 

Ο Λεμπρόν με τον Ριτς Πολ

Μάβερικ Κάρτερ: Το δεύτερο alter ego του Λεμπρόν. Πέρασε πολλά από τα νεανικά χρόνια της ζωής του στο Άκρον. Ήταν ο πρώτος σκόρερ του SVSM πριν ο Λεμπρόν εμφανιστεί εκεί. Είναι 4 χρόνια μεγαλύτερος του βασιλιά, αλλά γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι όταν ο ένας ήταν 8 ετών και ο άλλος 12. Spoiler alert… “Ο Μάβερικ ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που επέλεξα να πάω στο SVSM” είπε κάποτε ο Λεμπρόν. Και μάλιστα μοιράστηκαν την αγάπη όχι μόνο για το μπάσκετ, αλλά και για το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Η ιστορία της φιλίας τους είναι μοναδική και περιγράφεται στο βιβλίο του Τζεν Μπένεντικ αναλυτικά. Σήμερα, κι αφού λόγω του Λεμπρόν εγακτέλειψε το κολέγιο, ο Μάβερικ Κάρτερ είναι ένας πασίγνωστος entrepreuner, μία πολύ διάσημη φιγούρα στα media, στη show biz και τη καλλιτεχνική βιομηχανία έχοντας πολύ σημαντικό ρόλο στο χαρτοφυλάκιο των δεκάδων επιχειρήσεων του Λεμπρόν. Ηταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και δρομολόγησε την αγορά ενός μέρους των μετοχών της Λίβερπουλ από τον King. 

Λεμπρόν και Μάβερικ Κάρτερ

Ράντι Μιμς: Είναι δέκα χρόνια μεγαλύτερος από τον Λεμπρόν, αλλά γνωρίστηκαν όταν ήταν 4 και ο Μιμς 14. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους φίλους του …κάτι σαν πατριού του Λεμπρόν, του Έντι Τζάκσον. Η σύμπτωση ήταν ότι είχε μεγαλώσει, εντελώς τυχαία, σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπίτι της γιαγιάς του Μάβερικ Κάρτερ. Ο Λεμπρόν, όταν ήταν ακόμα 16 ετών του είπε: “Αν ποτέ παίξω στο ΝΒΑ θέλω να δουλέψεις για εμένα”. Έτσι κι έγινε… Είναι ο επικεφαλής της εταιρίας, ο άνθρωπος που σκέφτεται, υλοποιεί ιδέες, κανονίζει ραντεβού μέχρι και συνεντεύξεις. 

Ο Λεπρόν και ο Ράντι Μιμς

LRMR λοιπόν

Lebron

Rich

Maverick

Randy

H LRMR ήταν η εταιρία που έφτιαξαν οι τέσσερις τους και η οποία ήταν η ομπρέλα για όλες τις μπίζνες εκατομυρίων του Λεμπρόν Τζέιμς. 

Κι αυτοί είναι όλοι οι άνθρωποι του Βασιλιά, για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο του Τζεφ Μπένεντικτ και θα μάθετε πολλά περισσότερα για όλα αυτά που σημαίνουν αυτοί οι άνθρωποι για τον έναν και μοναδικό Λεμπρόν Τζέιμς.